Πρόγραμμα διανομής γεωργικής γης

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ προχθές Πέμπτη τα πρώτα αγροτεμάχια που θα διανεμηθούν σε Θεσσαλούς αγρότες και κτηνοτρόφους, στο πλαίσιο του προγράμματος μίσθωσης δημόσιας γεωργικής γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο 6 τεμάχια της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας έκτασης 55 στρεμμάτων και 14 τεμάχια της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας έκτασης 136 στεμμάτων. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης μίσθωσης γης για τα νέα αναρτημένα αγροτεμάχια είναι η 22 Φεβρουαρίου.
Αναλυτικότερα στον νομό Λάρισας
τα πρώτα 6 αγροτεμάχια είναι στις παρακάτω περιοχές: Δύο (2) αγροτεμάχια στην Αγία Σοφία Τυρνάβου, που έχουν χαρακτηρισθεί γεωργικής χρήσης, από 3,5 στρέμματα το καθένα, άλλα δύο (2) στον Άγιο Γεώργιο Φαρσάλων, επίσης γεωργικής χρήσης, εκ των οποίων το ένα είναι 35 στρέμματα και εξελίσσεται σε περιζήτητο και το άλλο 2,5 στρ. Τα άλλα δύο αγροτεμάχια είναι στη Ραχούλα,το ένα, γεωργικό 6 στρ. και το δεύτερο κτηνοτροφικό, επίσης 6 στρ.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Ελευθερία» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αστ. Ροντούλης «το πρόγραμμα διανομής γεωργικής γης προχωρά κανονικά και έχει ξεκινήσει και στον νομό Λάρισας, διαψεύδοντας έτσι τα «παπαγαλάκια» που ισχυρίζονταν το αντίθετο και μιλούσαν για επικοινωνιακές φιέστες του Ροντούλη. Δεν περιμένω να αναγνωρίσουν τη μικρότητά τους και δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που θέλω να πω στους αγρότες και κυρίως στους νέους,που διψούν για την αγροτική απα-σχόληση είναι να ενημερώνονται κάθε Πέμπτη, που αναρτώνται οι διανομές γης στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαδικασία».
Άνεργοι και Πτυχιούχοι αναζητούν γη
Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ για την αύξηση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, που τροφοδοτεί μια σειρά από γεγονότα, μεταξύ των οποίων και η οικονομική κρίση που μαστίζει επαγγελματικούς κλάδους όπως η οικοδομή κι όχι μόνον, επιβεβαιώνουν στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με το πρόγραμμα παραχώρησης γης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η τάση επιστροφής στο... χωράφι έχει γενικευθεί και αποδεικνύεται περίτρανα, το τελευταίο διάστημα.
Σχετικά στοιχεία για αύξηση των απασχολούμενων στον κλάδο έχει δώσει εξάλλου και η ΠΑΣΕΓΕΣ, πρώτα απ' όλους. Η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της σε κλάδους όπως η οικοδομή και επαγγελματίες, που σχετίζονται μ' αυτή οδηγούν ανέργους και πτυχιούχους σε αναζήτηση γης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αιτούντων για συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις 3.092 αιτήσεις που έγιναν ως σήμερα, το 35% όσων κατέθεσαν αίτηση αναζητώντας γη αφορά ανέργους, εγγεγραμμένους στα αρχεία του ΟΑΕΔ, ενώ ένα 16% αφορά πτυχιούχους γεωτεχνικούς, ενώ μικρότερο ενδιαφέρον καταγράφεται από τους εν ενεργεία αγρότες (8%).
Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την επιτάχυνση των διοικητικών ελέγχων, πραγματοποιήθηκε διαχωρισμός των υποβεβλημένων αιτήσεων που αφορούσαν συνδυασμό αγροτεμαχίων γεωργικής και κτηνοτροφικής χρήσης. Από εδώ και στο εξής, το σύστημα υποβολής αιτήσεων μίσθωσης γεωργικής και κτηνοτροφικής γης θα επιτρέπει αιτήσεις που θα αφορούν είτε μόνο αγροτεμάχια γε-ωργικής χρήσης, είτε μόνο αγροτεμάχια κτηνοτροφικής χρήσης.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος εξακολουθεί να μπορεί να υποβάλει περισσότερες της μιας αίτησης με μόνο περιορισμό το ανώτατο όριοτα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει σήμερα κάποιος που ήδη δραστηριοποιείται στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει μέσω της μίσθωσης).
Εφ Ελευθερία (Γ. Ρούστας)
πηγή  thessalianews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More