Ανάβουνε Φωτιές...

Φιλαδέλφεια 24 Ιουνίου ανάβουν φωτιές στις γειτονιές και ο κλήδονας ανοίγει...Ένα έθιμο της γειτονιάς που κρατάει χρόνια.
Του Αη-Γιάννη η γειτονιά είναι στο πόδι, ο πεζόδρομος αδειάζει από αυτοκίνητα καθαρίζεται και η φωτιά ανάβει.Τα πιτσιρίκια κάνουν σειρά , ρίχνουν τα μαγιάτικα στεφάνια στη φωτιά και πηδάνε .Μουτράκια χαρούμενα, ξαναμμένα από τη φωτιά, γέλια, τραγούδια και ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο άλμα....
Η γειτονιά είναι όλη εδώ, η μπύρα ρέει άφθονη και ο κλήδονας ανοίγει.Μια γουλιά νερό και αμίλητες οι κοπελιές προχωρούν προς τη φωτιά, ενώ όλοι φωνάζουν ονόματα.
Ενα έθιμο της γειτονιάς που σε πείσμα των καιρών και της κρίσης αναβιώνει κάθε χρόνο με το ίδιο κέφι και θα συνεχίσει να ζει στις επόμενες γενιές.
Εδώ σε αυτή τη γειτονιά γύρισα χρόνια πίσω και έζησα την παλιά μου γειτονιά με τα γέλια, τα πειράγματα, τη δική μας γιαγιά Πηνελόπη που άνοιγε τον κλήδονα μας πείραζε, μας παίδευε,πολλές φορές μας έκανε να ντραπούμε αλλά είναι χρόνια που έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη. 
Χρόνια αθώα, χαρούμενα, με πολύ γέλιο, χρόνια της παλιά καλής γειτονιάς.Λίγες υπάρχουν ακόμα στην πόλη, που όμως κρατάνε ζωντανή την παράδοση, μια από αυτές η μικρή  γειτονιά στα Φιλαδέλφεια που χθές για άλλη μια χρονιά τραγούδησε" ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές, του Άη-Γιάννη αχ πόσα ξέρεις και μου λές..." Και του χρόνου!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More