Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Αδίστακτος και ραδιούργος

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Είχα την τύχη (ή την ατυχία ίσως) να παρακολουθήσω εκ του σύνεγγυς τις δραστηριότητες του υπουργού Οικονομικών της Γερ­μανίας στην Ουάσιγκτον και μακρόθεν τις ομιλίες του και τις συνεντεύξεις του στη Νέα Υόρκη. Είναι ένας αδίστακτος και ραδιούργος άνθρωπος…
Πέρα από συμπάθειες και αντιπάθειες -εγώ κατατάσσω τον εαυτό μου σ’ αυτούς που τον αντιπαθούν, και το ομολογώ-, είναι ένας πανέ­ξυ­πνος άνθρωπος, που υποστηρίζει με πρωτό­γνω­ρο πάθος τα στρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας του. Εχω συναντήσει και έχω καλύψει τις δραστηριότητες προέδρων, πρωθυπουργών και υπουργών. Τούτος ο πολιτικός, λοιπόν, είναι διαφορετικός. Και είτε μας αρέσει είτε όχι, εργάζεται νυχθη­μερόν για την πατρίδα του, τη Γερμανία.
Το συμπέρασμά μου από τη μελέτη των ομιλιών και των συνεντεύξεών του είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θα επιτρέψει καμία συμφωνία με την Ελλάδα που δεν θα ταπεινώνει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ναι, σωστά διαβάσατε. Αυτό επιδιώκει… Μακάρι να βγω ψεύτης, αγα­πητοί αναγνώστες, αλλά ο Σόιμπλε έχει θέσει στόχο ζωής το κυνηγητό ενα­ντίον της χώρας μας και του λαού μας. Δεν έχω να σας παρουσιάσω το παράδειγμα κανενός πολιτι­κού, σε όλες τις φάσεις της Ιστορίας, που να βρισκόταν σε διατε­ταγμέ­νη αποστο­λή εναντίον μίας χώρας και των κατοίκων της. Εχει ξεπεράσει και τον Χένρι Κίσιγκερ.
Με λίγα λόγια, ο υπουργός Οικονο­μικών της Γερμανίας, εκμεταλλευόμενος βεβαίως τις λαμογιές και τα σκάνδαλα των πολιτικών μας, οι οποίοι δεν τήρησαν τις περισσότερες εκ των υποσχέσεων τους προς τους δανειστές, βρίζει, ειρωνεύεται, προειδοποιεί και τιμωρεί ως να είναι ο εις και μόνος δικτάτορας του πλανήτη. Κάθισα και παρακολούθησα την ομιλία του στο Council on Foreign Relations της Νέας Υόρκης. Πρέπει να τη δείτε ή να τη διαβάσετε όλοι σας. Και είμαι βέβαιος πως θα καταλήξετε σε παρόμοια, με τα δικά μου, συμπεράσματα. Ο Σόιμπλε θα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την Αθή­να… Ο,τι και να πράξει ο πρωθυπουργός, όσες υποχωρήσεις και να κάνει, το Βερολίνο θα απαιτεί περισσότερα. Απώτερος σκοπός του είναι η ταπείνωση της κυβέρνησης.
Δεν γνωρίζω τι θα πράξουν ο κ. Τσί­πρας και οι αρμόδιοι υπουργοί του. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Σόιμπλε «αποκοίμισε» τις ελληνικές κυβερνήσεις και θωράκισε τη χώρα του και τους συμμάχους του έναντι των συνεπειών μίας ελληνικής εξόδου από την Ευρω­ζώνη. Η άνευ προηγουμένου αλαζονεία που επέδειξε στην Ουάσιγκ­τον και τη Νέα Υόρκη οφείλεται αποκλειστικά στην ικανοποίησή του ότι θα καταρρεύσει η Ελλάδα και η χώρα του δεν θα επηρεαστεί.
Ελπίζω και εύχομαι ότι οι Αμερικα­νοί έχουν δίκιο όταν υποστηρίζουν πως η Ελλάδα αποτελεί πηγή κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία. Διότι το Grexit θα είναι μία άδικη εξέλιξη για τον ελληνικό λαό…
www.ethnos.gr, www.mignatiou.com – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More