#skouries: πώς στήνεται μια δήθεν «εγκληματική οργάνωση» από «ανώνυμα» δημοσιεύματα

Στη δικογραφία της φανταστικής «εγκληματικής οργάνωσης» του Λάκκου Καρατζά (Σκουριές) 29 άνθρωποι κατηγορούνται για το μισό Ποινικό Κώδικα με ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ στοιχεία. Το «αποδεικτικό υλικό» της δικογραφίας είναι αναρτήσεις στο antigold και άλλα ιστολόγια που δήθεν «συνάδουν με τους σκοπούς της οργάνωσης» (Δείτε: Οι 35 «εγκληματικές» αναρτήσεις του antigold),  συνεντεύξεις του φερόμενου ως «αρχηγού», Τόλη Παπαγεωργίου σε μέσα ενημέρωσης, και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες κατοίκων της Ιερισσού το περιεχόμενο των οποίων έχει διαστρεβλωθεί σε βαθμό …κακουργήματος.
Eξαιρετικά σοβαρό και επικίνδυνο ζήτημα είναι αυτό που ανακύπτει τόσο με τις συνεντεύξεις στους δημοσιογράφους όσο και με τις αναρτήσεις στα ιστολόγια: η προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας του λόγου και η προσπάθεια του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος να καθορίσει ποια είναι η “σωστή” και ποια η “λάθος” πληροφόρηση. Σύμφωνα με τη δικογραφία “η περιγραφή των πραγματικών περιστατικών των εκνόμων ενεργειών σε αυτά (τα κείμενα που δημοσιεύονται στο antigold) υλοποιείται κατά τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”.
Το «αξιόπιστο» ιστολόγιο της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη»
ΠΟΛΙΤΕΣΑντίθετα, μέσα στη δικογραφία περιλαμβάνεται ένα πλήθος 20 αναρτήσεων από το ιστολόγιο της επονομαζόμενης “Πρωτοβουλίας Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη”, που προφανώς η Ασφάλεια που συνέταξε τη δικογραφία θεωρεί δεδομένο ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το ιστολόγιο αυτό εμφανίζεται ανώνυμο (εικόνα): κάποιοι «πολίτες» που δεν αποκαλύπτονται και γράφουν με την «κουκούλα» της ανωνυμίας. Τις δημοσιεύσεις αυτού του ιστολογίου, η Ασφάλεια τις χρησιμοποίησε για να τεκμηριώσει τη “δημιουργία φοβικού κλίματος σε βάρος εργαζομένων της εταιρείας και ιδιωτών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ιερισσού” που είναι ο σκοπός (β) της υποτιθέμενης εγκληματικής οργάνωσης. Αφορούν επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Ιερισσό εναντίον περιουσιών εργαζομένων στην εταιρεία (εμπρησμός καταστήματος, φθορές από γκαζάκι σε αυτοκίνητο, κροτίδες που δεν έσκασαν, βύθιση δυο βαρκών και μπογιές σε αυτοκίνητα) τις οποίες το εν λόγω ιστολόγιο «έντυσε» με κραυγαλέους τίτλους  για “αντιμεταλλευτικό ρατσισμό”, “ρατσιστικές επιθέσεις”, “πολιτοφυλακή της Ιερισσού”, “πογκρόμ βίας” κ.λ.π.
Και προσέξτε πώς αυτές οι αναρτήσεις βοήθησαν στη  «δημιουργία» μιας εγκληματικής οργάνωσης: Στην από 21-8-2013 έκθεση ένορκης εξέτασής του ο ….., αστυνομικός του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της  Ασφάλειας Θεσσαλονίκης καταθέτει επί λέξει: “Στην εν λόγω ποινική δικογραφία (σ.σ. του Λάκκου Καρατζά) εντάχθηκαν μετά από σχετική προφορική εισαγγελική εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκιδικής και άλλες αξιόποινες πράξεις της αυτής ποινικής βαρύτητας (!) που τέλεσε η ίδια εγκληματική οργάνωση (!), σε βάρος ιδιωτών κατοίκων της Ιερισσού Χαλκιδικής που είτε εργάζονται στην εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.” είτε δεν αντιτίθενται στις δραστηριότητές της”. Με προφορική εντολή της Εισαγγελίας, χωρίς να υπάρχουν στοιχειώδεις ενδείξεις και χωρίς να προκύπτει κάτι τέτοιο από την έρευνα της αστυνομίας, οι πράξεις αυτές προστεθηκαν στη δικογραφία του «Λάκκου Καρατζά». Και γιατί σε αυτήν και όχι σε κάποια άλλη δικογραφία; Και γιατί να μην είναι ξεχωριστές δικογραφίες; Οι εμπνευστές του σχεδίου ενοχοποίησης των κατοίκων γνώριζαν ότι το επεισόδιο του Λάκκου Καρατζά της 12-5-2013 από μόνο του δεν θα ήταν αρκετό για να στοιχειοθετηθεί «εγκληματική οργάνωση», διότι το άρθρο 187 Π.Κ. απαιτεί «διαρκή δράση». Χωρίς «διαρκή δράση» δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση και καταρρέει όλη η σκευωρία εναντίον των κατοίκων. Οπότε η δικογραφία εμπλουτίστηκε με κροτίδες και μπογιές σε αυτοκίνητα και με ένα νέο «εγκληματικό σκοπό»: τη «δημιουργία φοβικού κλίματος». Aποδεικτικό υλικό: οι αναρτήσεις με τους πηχιαίους τίτλους των «Πολιτών Αριστοτέλη»…
Απόσπασμα από την «Κλήση σε προκαταρκτική εξέταση» για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης του Λάκκου Καρατζά»
Η Ασφάλεια φυσικά όφειλε να ψάξει να βρει ποιοι αποτελούν αυτή την «Πρωτοβουλία Πολιτών Αριστοτέλη» και να τους καλέσει να καταθέσουν ΕΝΟΡΚΩΣ τα όσα γνωρίζουν. Αν δυσκολεύονται να τους εντοπίσουν, να πληροφορήσουμε εμείς την Ασφάλεια ποιοι είναι. Ο κατάλογος είναι από εδώ.
Μοσχόπουλος Βασίλης, Παλαιοχώρι
Ρήγας Χρήστος, Παλαιοχώρι
Καραπαναγιώτης Ιωάννης, Παλαιοχώρι
Μιχαηλίδης Απόστολος, Βαρβάρα
Ιππέκης Γεώργιος, Στάγειρα
Ζαγοράκης Νίκος, Στρατώνι
Τσιμπιδάς Ηλίας, Στρατώνι
Πιπερτζής Κων/νος, Στρατώνι
Είναι έκπληξη ότι όλοι πλην ενός έχουν άμεση εργασιακή σχέση, οι ίδιοι ή πρώτου βαθμού συγγενείς τους, με την Ελληνικός Χρυσός, ή έχουν συνταξιοδοτηθεί από τα μεταλλεία; Η Ασφάλεια όφειλε επίσης να αναζητήσει τον διαχειριστή του ιστολογίου, αυτόν που γράφει τα κείμενα (και δεν φαίνεται να είναι κάποιος από τους ανωτέρω), να δει ποιος είναι και τι κίνητρα έχει και να καταθέσει και αυτός ΕΝΟΡΚΩΣ αυτά που πίσω από την «κουκούλα» της ανωνυμίας γράφει. Εαν τα είχε πράξει αυτά η Ασφάλεια θα  διαπίστωνε ότι η «πηγή» της δεν είναι καθόλου αμερόληπτη, ότι το ιστολόγιο αυτό εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και ότι όλες του σχεδόν οι αναρτήσεις στοχεύουν στη δημιουργία “κλίματος” και “συνθηκών επηρεασμού της κοινής γνώμης” (και της ίδιας της Ασφάλειας) ενάντια στους κατοίκους της Ιερισσού που αντιτίθενται στη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Δύο μέτρα και δυο σταθμά

Τα πιο πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα παρουσιάζουν οι κουκουλοφόροι (υπάλληλοι της εταιρείας) «Πολίτες» και ότι η Ασφάλεια θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική με τις «πηγές» της. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη, στις 18 Φεβρουαρίου 2014, ο δήμαρχος Χρήστος Πάχτας δήλωσε ενώπιον τηλεοπτικής κάμερας (εδώ): «Αν επικρατήσουν στις εκλογές οι πολέμιοι της εξόρυξης χρυσού, την επομένη των εκλογών θα υπάρχουν 3.000 άτομα στις Σκουριές. Θα έρθουν όλοι οι αναρχικοί, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Ελλάδα με τους βουλευτές τους. Ίσως οι εργαζόμενοι να κάψουν και κανένα χωριό και να έχουμε ανθρώπινα θύματα». Σημειωτέον ότι ο Πάχτας είναι ο άνθρωπος που φορτικά, επίμονα και εκβιαστικά από το Μάρτιο του 2012 ζητάει να διωχθούν οι κάτοικοι ως «εγκληματική οργάνωση», φτάνοντας στο σημείο να μηνύσει ανακριτές, εισαγγελείς και ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας επειδή δεν έχουνε βάλει κόσμο στη φυλακή! Εναντίον του κ. Δημάρχου δεν κινήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη για τις εμπρηστικές του δηλώσεις, μόνο μία μήνυση κατατέθηκε, από τη βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Χρυσούλα Γιαταγάνα.
Αμέσως μετά την ήττα του Χρήστου Πάχτα στις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου 2014, στη Μεγάλη Παναγία σημειώθηκε μια σειρά βίαιων επιθέσεων ενάντια σε γνωστούς αντιτιθέμενους στη “χρυσή επένδυση” (ξυλοδαρμός, σπάσιμο τζαμαρίας καταστήματος, εμπρησμός επαγγελματικού χώρου). Οι επιθέσεις αυτές καταγράφονται σε ανάρτηση της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας με τίτλο “Προφητείες που εκπληρώνονται ή σχέδιο σε εξέλιξη;
Η Αστυνομία θεώρησε προφανώς ότι όλα τα ανωτέρω επεισόδια προκλήθηκαν από κάποιους θερμοκέφαλους υπέρμαχους της “επένδυσης” και δεν έδωσε περισσότερη σημασία. Αντίθετα, τα αντίστοιχα περιστατικά που σημειώθηκαν στην Ιερισσό (εμπρησμός καταστήματος, γκαζάκι σε αυτοκίνητο, μπογιές σε αυτοκίνητα) θεωρήθηκε ότι είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και έργο “εγκληματικής οργάνωσης με ιεραρχία, εσωτερική δομή και διαρκή δράση”! Δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Το σενάριο της ύπαρξης μιας υποτιθέμενης «εγκληματικής οργάνωσης» στη Β.Χαλκιδική στηνόταν από πολύ καιρό, ώστε να «δεθούν» νομικά με έωλες κατηγορίες οι κάτοικοι και να σταματήσει η αντίδραση τους στην «επένδυση» της Ελληνικός Χρυσός. Πρόκειται σίγουρα για την πιο απίθανη «εγκληματική οργάνωση»: στο μαγικό κόσμο της Β. Χαλκιδικής, 29 άτομα (και άγνωστος αριθμός άλλων ατόμων, λέει το κατηγορητήριο) συνομώτησαν για να ενεργήσουν από κοινού και κατόπιν συναπόφασης ώστε να πάνε να ρίξουν ένα κουτί μπογιά σε ένα μοτοποδήλατο, προκαλώντας ζημία 100 ευρώ!
Σημειώνουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται βίαιες επιθέσεις σε πολέμιους της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Το γεγονός ότι η δραστηριότητα της εταιρείας στη Β. Χαλκιδική έχει δημιουργήσει ακραίο διχασμό μεταξύ των κατοίκων είναι γνωστό και ολοφάνερο. Και παλιό. Εκτός από τα πρόσφατα περιστατικά, τρία μέσα σε μία εβδομάδα, είχαν σημειωθεί στο κοντινό παρελθόν κι άλλες επιθέσεις σε πολέμιους της επένδυσης, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγράφηκαν με τη σπουδή που επιδεικνύει η “έγκυρη” για την Ασφάλεια, προσκείμενη στην εταιρεία, “Πρωτοβουλία Πολιτών Αριστοτέλη”. Ενδεικτικές αναρτήσεις σχετικά με τέτοιες επιθέσεις:
Άλλο περιστατικό: 5 Ιουνίου 2013, επίθεση και τραμπουκισμοί από συγκεντρωμένους μεταλλωρύχους σε αυτοκίνητο Ιερισσιώτη που είχε μέσα την οικογένειά του, στον κόμβο του Στρατωνίου. Η επίθεση έγινε μπροστά στα μάτια της αστυνομίας (!) που ήταν εκεί για την τήρηση της τάξης, επειδή εκείνη την ημέρα επισκεπτόταν την περιοχή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας. Στη δικογραφία γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά δεν καταγράφεται ως περιστατικό βίας – διότι κατά την Ασφάλεια, αν δεν είναι προς  τους μεταλλωρύχους δεν είναι βία, είναι χάδι. Αντίθετα, καταγράφεται το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Ιερισσού συζήτησαν μεταξύ τους το γεγονός (δεν έπρεπε;) και εντελώς αυθαίρετα, χωρίς να υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη, διαστρεβλώνοντας πλήρως το περιεχόμενο απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, η Ασφάλεια συμπεραίνει ότι αυτό τους οδήγησε στην απόφαση να τελέσουν κάποια έκνομη ενέργεια!

Όταν η Ασφάλεια αποφασίζει ποια είναι η «ορθή» περιγραφή των γεγονότων

Το ιστολόγιο λοιπόν της “Πρωτοβουλίας Πολιτών Αριστοτέλη”, κατά το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά στην περιγραφή του ίδιου γεγονότος ανάμεσα σε αυτό το ιστολόγιο και σε άλλα ιστολόγια που είναι αντίθετα στη μεταλλευτική δραστηριότητα, το εν λόγω Τμήμα της Ασφάλειας αποφαίνεται ότι η περιγραφή του πρώτου είναι η “σωστή” ενώ η δεύτερη “δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”.
Ένα παράδειγμα: Στις 15-7-2013 έγινε μια μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στον Πολύγυρο η οποία κατέληξε σε συμπλοκή μεταξύ διαδηλωτών και μεταλλωρύχων στο Παλαιοχώρι. Οι «Πολίτες Αριστοτέλη δημοσίευσαν άρθρα με τίτλο “Ο ΜΙΝΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΙΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΩΝ “ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ” ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ” και άλλο με τίτλο “ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΨΕΥΤΟΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ”. Τις χυδαίες εκφράσεις απαξίωσης και περιφρόνησης που μονίμως χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ιστολόγιο με τους ανώνυμους διαχειριστές για τους ανθρώπους που αγωνίζονται να σώσουν τον τόπο τους δεν θα τις σχολιάσουμε, όμως οι αναρτήσεις αυτές περιλαμβάνονται στο υλικό της δικογραφίας για να καταδείξει υποτίθεται τη “δημιουργία φοβικού κλίματος” από τους “οικολόγους”. Από την άλλη, το Συντονιστικό της Ιερισσού έβγαλε δελτίο τύπου με μία εντελώς διαφορετική περιγραφή των γεγονότων, την οποία αναδημοσιεύσε και το antigold με τον τίτλο “Μεγαλειώδης πορεία στον Πολύγυρο – Επεισόδια από εργαζόμενους της εταιρείας στο Παλαιοχώρι”. Αυτή η δική μας ανάρτηση περιλαμβάνεται επίσης στο υλικό της δικογραφίας ως “μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα”!
Ας πούμε ότι δεν έχει σημασία ποια από τις δυο περιγραφές είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος έχει κάνει την επιλογή του. Εαν το ενδιέφερε να προσεγγίσει λίγο περισσότερο την πραγματικότητα και όχι μόνο να προσάψει παράλογες κατηγορίες στους αγωνιζόμενους κατοίκους θα μπορούσε να δει τι γράφουν για το συγκεκριμένο περιστατικό και άλλα ιστολόγια της περιοχής. Στην ανάρτηση “Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ συνεχίζει σε μονοπάτια … Λατινικής Αμερικής & Νοτίου Αφρικής!!!”, από ιστολόγιο κατοίκου του Παλαιοχωρίου που το υπογράφει επώνυμα και όχι με “κουκούλα”, φαίνεται καθαρά ότι αυτοί που επεδίωξαν τη σύγκρουση στο Παλαιοχώρι δεν ήταν οι διερχόμενοι “αντιδρώντες”… Σύμφωνα με αυτό αλλά και με μαρτυρίες πολλών Παλαιοχωρινών, τα μεγάφωνα στο χωριό καλούσαν τον κόσμο σε συγκέντρωση στη διασταύρωση επειδή “θα περνούσαν οι αντιδρώντες”! Τα επεισόδια ήταν προδιαγεγραμμένα και στημένα, αλλά όχι από τους διαδηλωτές. Όταν το κονβόι των αυτοκινήτων έφτασε στο Παλαιοχώρι, οι μεταλλωρύχοι που είχαν μαζευτεί στη διασταύρωση, με τις φόρμες της HELLAS GOLD, σταμάτησαν τα αυτοκίνητα και άρχισαν να τα χτυπάνε με τα χέρια και με κλωτσιές και να βρίζουν χυδαία όσους ήταν μέσα.
Το συμπέρασμα είναι ένα: είτε πρόκειται για τις δραστηριότητες της εταιρείας στον Κάκαβο είτε για συμπλοκές μεταξύ μεταλλωρύχων και “αντιδρώντων”, για την Ελληνική Αστυνομία η εταιρεία και οι μεταλλωρύχοι έχουν πάντα δίκιο. Όπως φαίνεται, Αστυνομία και Δικαιοσύνη επιχειρούν να επιλύσουν το πρόβλημα του διχασμού στη Β. Χαλκιδική ποινικοποιώντας τη μία «πλευρά» και στέλνοντάς την στη φυλακή.

Έχει ιστορία η βία στη Β. Χαλκιδική

Και επειδή όπως είπαμε το ζήτημα της βίας στην περιοχή είναι παλιό, ας πάμε και λίγο πιο πίσω: 27 Ιουνίου 2007, επεισόδια από μεταλλωρύχους μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας και επίθεση στον Τόλη Παπαγεωργίου, τον άνθρωπο που τώρα φέρει τη γελοία κατηγορία του «αρχηγού» εγκληματικής οργάνωσης. Τα γεγονότα εκείνης της ημέρας περιγράφονται εδώ: “Oμόφωνη Απόρριψη του Μεταλλείου των Σκουριών από το Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας”
Και πιο πίσω: 14 Δεκεμβρίου 2001, Βανδαλισμοί και Τρομοκρατία από Εργαζόμενους της TVX, δολοφονική επίθεση εναντίον του Τόλη Παπαγεωργίου μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο Σταγείρων-Ακάνθου και το Δημαρχείο «λαμπόγυαλο».  Αυτεπάγγελτες δίωξεις δεν ασκήθηκαν ποτέ.
Από τότε ήτανε στόχος ο Τόλης Παπαγεωργίου, λόγω των απόψεών του και λόγω του αγώνα του για την προστασία του τόπου. Θα πούμε και ποιοι τον στοχοποίησαν. Από τότε μια μικρή ομάδα εργαζομένων στην εταιρεία θεωρούσε ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει και να χειροδικεί εναντίον όποιου θέλει, με την απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση και δεν θα ασκηθεί καμία διώξη. Γιατί ανέκαθεν «Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ήταν καθεστώς στη Χαλκιδική, ήταν αυτή που καθόριζε την πολιτική ζωή του τόπου και πάντα είχε πλήρη κάλυψη και ανοχή από τις αρχές στις ανομίες τις δικές της και των υπαλλήλων της. Από τότε υπάρχει στα «επάνω» χωριά που είναι κατά πλειοψηφία υπέρ της επένδυσης τρομοκρατία και εκφοβισμός όσων  είναι αντίθετοι με αυτήν. Τα φαινόμενα αυτά δεν αμβλύνθηκαν με την έλευση της νέας εταιρείας, αντίθετα επιδεινώνονται όσο φουντώνει η αντίσταση στην «επένδυση». Οι άνθρωποι που είναι κατά των μεταλλείων στα «επάνω» χωριά φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά γιατί “θα φάνε ξύλο”, γιατί υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό και γιατί έχουν οικονομικές επιπτώσεις στις δουλειές τους. Και όλα αυτά είναι πασίγνωστά στην περιοχή, μόνο η Ασφάλεια εσκεμμένα δεν τα «είδε».
Στο άρθρο της Δικαίωμα στην αντίσταση: Η περίπτωση των Σκουριών, η δικηγόρος Ελεάννα Ιωαννίδου μας υπενθυμίζει ότι ο νέος κύκλος βίας άνοιξε το Δεκέμβριο του 2010 με την περίφημη «διαβούλευση» για τη ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός. Τότε που οι μπράβοι της εταιρείας στην είσοδο του κτιρίου της Νομαρχίας, με τη συνεργασία της αστυνομίας, πετούσαν έξω τους ανεπιθύμητους κατοίκους και «οικολόγους», δέρνοντας όποιον επέμενε να μπει.
Το ζήτημα της βίας λοιπόν στη Β. Χαλκιδική είναι παλιό, έχει ιστορία και σίγουρα δεν γεννήθηκε στις αρχές του 2013 που η Ασφάλεια νομίζει ότι ανακάλυψε μια εγκληματική οργάνωση «αντιδρώντων στην επένδυση».  Βία υπήρχε και υπάρχει στην περιοχή και την φέρνει μαζί της αυτό το κολοσσιαίο για τα μέτρα της Χαλκιδικής σχέδιο μεταλλευτικής εκμετάλλευσης. Ακριβώς όπως γίνεται παντού στον κόσμο.
22-31 Αυγούστου: 10ήμερο αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές
πηγή http://antigoldgr.org/blog/2014/07/15/eglimatiki-organosi-kai-polites-aristoteli/ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More