ΦΥΤΕΨΤΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΑΣ

Μπορούμε  να παράγουμε την τροφή μας στην πόλη?
 Και βέβαια!! Είναι από τις ποιο ωραίες ασχολίες και θα γνωρίζετε τι τρώτε!
Καλλιεργήστε!!
Πως ξεκινάμε?
Παίρνουμε σπόρους- κατά προτίμηση βιολογικούς και από ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες-  και φτιάχνουμε ένα μικρό σπορείο(χώρος ανάπτυξης των σπόρων). Το χώμα  του σπορείου πρέπει να είναι οργανικό, γόνιμο πχ σε ένα κασάκι με καλή αποστράγγιση. 
Αν κρατάει νερό θα σαπίσει τους σπόρους μας
Καλή σύσταση είναι 1/3 τυρφόχωμα, 1/3 χουμό (φυτική κοπριά), 1/3 καλό αμμώδες  έδαφος .Αν χρησιμοποιήσουμε μόνο οργανική ουσία κρατάει πολύ υγρασία  και αυτό δεν βοηθά.
Σπέρνουμε σε μικρά λακκάκια 2-4 σποράκια  σε βάθος περίπου τριπλάσιο του μεγέθους του σπόρου και  ποτίζουμε καλά και διατηρούμε την υγρασία με συχνά ποτίσματα. Σε λίγο θα δούμε τα  αποτελέσματα. Πράσινοι μίσχοι και μικρά φυλλαράκια  θα ξεπροβάλουν. Μεγαλώνουν γρήγορα και  θα φτάσουν  στο επιθυμητό  για  την μεταφύτευση ύψος σε λίγες ημέρες ανάλογα  την εποχή και τις θερμοκρασίες. Αυτά που χρειαζόμαστε είναι φως, υγρασία και θερμοκρασία.
Κάθε φυτό έχει τις ανάγκες του  και ανάλογα τις συνθήκες σε πέντε με είκοσι ημέρες θα δούμε τα νέα φυτά και στον σχεδόν πενταπλάσιο χρόνο κάνουμε την μεταφύτευση. Εκεί χρειάζεται λίγη εμπειρία και στην αρχή την συμβουλή κάποιου που το έχει ξανακάνει ή και μερικές δοκιμές!
Η μεταφύτευση πρέπει να γίνει προσεκτικά  Όταν μεγαλώσουν  λίγο τα φυτά πχ στην ντομάτα όταν έχει 4 φύλα σε ποτηράκι η μικρό γλαστράκι  και το «ψήνουμε» σε κανονικό περιβάλλον για 10 ημέρες με μέτριο πότισμα .Εκεί θα προετοιμαστεί για την οριστική θέση, θα σκληρύνει και θα παχύνει η βάση το στέλεχος του φυτού.
Προσοχή στα λιπάσματα αν βάλετε .Τα άζωτο τα κάνει να έχουν αργή καρποφορία, το φώσφορο  βοηθά την καρποφορία και το κάλιο τα κάνει ανθεκτικά. Καλύτερα ένα βιολογικό αργής αποδέσμευσης
Τα φυτά σας πλέον είναι  έτοιμα και τα μεταφυτεύεται στην τελική θέση
Αν δεν έχετε κήπο, μπαξέ δεν πειράζει. Αρκεί λίγο καλό  οργανικό χώμα σε γλάστρα, ζαρτινιέρα  η ακόμα και σε ταρατσόκηπο  στα εδαφικό υπόστρωμα  όπου βάζουμε  τα νεαρά φυτάρια μας   και μεγαλώνουν, μεγαλώνουν ,ανθίζουν, καρπίζουν και σε λίγο  θα λέτε καλή όρεξη και θα ξέρετε τι τρώτε.
Μικρές συμβουλές.
1.        Αν έχετε δικούς σας σπόρους κάντε έλεγχο βλαστικότητας. Θυμάστε το κυπελάκι με τις φακές που κάναμε στο δημοτικό? Ανάλογα ….
2.       Βάζετε 10 σπόρους σε βαμβάκι ή χαρτοπετσέτα  ποτίζεται έτσι ώστε να είναι μόνιμα νοτισμένο. Αν φυτρώσουν 9 έχετε 90% κτλ. Η βλαστικότητα είναι χρήσιμη για να γνωρίζουμε πόσους σπόρους τελικά θα φυτέψετε.
3.       Οι σπόροι καλό θα είναι  να εκτεθούν απευθείας στον ήλιο γιατί μπορεί να στεγνώσουν ή να παραζεσταθούν.
4.       Η  καλλιέργεια θα έχει και ανάγκες προστασίας από μύκητες και έντομα. Προφανώς η καταπολέμηση να γίνεται με βιολογικά σκευάσματα ή ιδιοσκευάσματα όπως εκχυλίσματα τσουκνίδας, πιπεριάς, πράσινου σαπουνιού, θείο κτλ.
5.        Η συγκαλλιέργεια  με άλλα φυτά όπως η ντομάτα με τον βασιλικό ή τους κατιφέδες βελτιώνει γενικά το αποτέλεσμα.

 http://biokipos.blogspot.gr/2010/12/blog-post_22.html


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More