Τα ψέμματα του Στουρνάρα για το ταχυδρομικό ταμιευτήριο

Από τους εργαζόμενους. Καλημέρα παιδιά, αναμένουμε και τις “εκπλήξεις” που μας υποσχεθήκατε.
1) Επικαλέστηκε ότι ενισχύθηκε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) με 526 εκατομμύρια €.
Απάντηση
Από πότε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μιας Ανώνυμης Τραπεζικής Εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο με συμμετοχή ιδιωτών 55% θεωρείται κρατική ενίσχυση;
Τον Ιούνιο του 2009 το Ελληνικό Δημόσιο συμμετείχε στη ΑΜΚ του ΤΤ, με το ποσό των € 179 εκ. και όχι με το ποσό των € 526,26 εκ., γιατί κατέχει το 34,04%.
Αντίθετα την τελευταία μόνο πενταετία το ΤΤ έχει αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο, πάνω από € 3δις.


2) Επικαλέστηκε τα 224 εκατομμύρια που διέθεσε στο ΤΤ με αγορά προνομιούχων
μετοχών το έτος 2009.
Απάντηση
Το ΤΤ στις 21/05/2009 συμμετείχε στα μέτρα στήριξης του Ν 3723-2008 με αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου (ύψους 224,9 εκ. ευρώ, με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και όχι με ρευστό), έπειτα από πίεση της Κυβέρνησης και χωρίς να είναι αναγκαίο εκείνη τη χρονική στιγμή, με βάση τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας της τράπεζας. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες τράπεζες που απεγνωσμένα ζητούσαν στήριξη από το Ελληνικό Δημόσιο.
Θυμίζουμε ότι ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας, χωρίς τα κεφάλαια των προνομιούχων μετοχών ήταν 16,7%. Σε αντίθεση με «συστημικές» τράπεζες, το ΤΤ καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο τόκους των ανωτέρω προνομιούχων Μετοχών με επιτόκιο 10%.
Η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΤΤ τον Ιανουάριο του 2010 αποφάσισε την επιστροφή στο Δημόσιο των € 224,9 εκατομμύριων, γεγονός που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, γιατί το Ελληνικό Δημόσιο (ο βασικός μέτοχος) δεν συναίνεσε ώστε να μην εκτεθούν οι άλλες τράπεζες.


3) Επικαλέστηκε ότι η πραγματική εξάρτηση του ΤΤ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) ανέρχεται στο 24,1%, όταν το όριο που θέτει η ECB έως το 2015 είναι 15%.
Απάντηση
Τα ποσοστά εξάρτησης των υπολοίπων «βιώσιμων» τραπεζών από την ECB και τον ΕLA (ECB&ELA/ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ) είναι τα εξής: ΕΤΕ 33,6%, ALPHA 51,2%, EUROBANK 54,7% και ΠΕΙΡΑΙΩΣ 66,9%.
Ποια άλλη «συστημική» τράπεζα έχει έστω και το δείκτη 24,1% του ΤΤ και ποια μπορεί να προσεγγίσει έως το 2015 το δείκτη του 15% που θέτει η ECB;


4) Επικαλείται ότι στο τελευταίο STRESS TEST (2011) το ΤΤ πέτυχε ένα πολύ χαμηλό δείκτη.
Απάντηση
Τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων της EBA για το 2011 (που αφορούν το δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας) έχουν ως εξής: ΕΤΕ 7,7%, ALPHA 7,2%, TT 5,5%, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 5,3% και EUROBANK 4,9%.
Γιατί λοιπόν, άλλες τράπεζες που τις λέμε «συστημικές» είχαν πολύ χαμηλότερους δείκτες και μάλιστα μία εξ αυτών πέρασε το τεστ με αλχημείες και μαγειρέματα; Αυτές γιατί να είναι βιώσιμες;
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τότε έκθεση ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (%) του ΤΤ μετά από όλες τις δράσεις μείωσης των κινδύνων, προβλεπόταν στο 7,1% την 31/12/2012.


5) Δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα της Black Rock θα δημοσιευθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, αφού θα έχουν γίνει οι διεργασίες στο χώρο των τραπεζών.
Απάντηση
Ας δοθούν τα στοιχεία τώρα, για να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός ποιες «συστημικές» τράπεζες βολεύει η απόκρυψη των στοιχείων.
Επιπλέον τονίζουμε ότι δεν αμφισβητείται από κανέναν πως το ΤΤ εμφανίζει τις χαμηλότερες επισφάλειες δανείων σε σύγκριση με όλες τις άλλες Ελληνικές τράπεζες.
Όλα αυτά τα ζητήματα τα θέτουμε υπόψη του Έλληνα φορολογούμενου, που θα πληρώσει από την τσέπη του, τις αμαρτίες των ιδιωτών τραπεζιτών και υπόψη της Ελληνικής Δικαιοσύνης και του Οικονομικού Εισαγγελέα, για να διερευνήσει τη μεγάλη απάτη και το σκάνδαλο που συντελείται σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.


http://olympia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More