Τσεχία: Η Ελλάδα είναι ένα θύμα της νομισματικής ένωσης. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν δική της νίκη

Η έξοδος μιας ή και περισσοτέρων χωρών-μελών από το ευρώ, δεν θα καταστρέψει τη νομισματική ένωση ή το project της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος, Vaclav Klaus.

Και μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «θα ήταν νίκη για αυτή τη χώρα, η οποία είναι θύμα του νομισματικού συστήματος», δήλωσε ο Klaus σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η Τσεχία, η οποία υποσχέθηκε να ενταχθεί στο ευρώ ως μέρος της συμφωνίας για την ένταξή της στην ΕΕ το 2004, δεν έχει επίσημη διορία για να το κάνει, και το ερώτημα της υιοθέτησης ή όχι του ευρώ, «δεν αποτελεί ζήτημα για τη χώρα», τόνισε ο Klaus.

«Δε νομίζω ότι το ευρώ ως νόμισμα θα εξαφανιστεί. Το ζήτημα είναι εάν θα πρέπει να είναι στο σύστημα αυτό και οι 17 χώρες και ίσως και κάποιες άλλες», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το σύστημα της ευρωζώνης τιμωρεί κάποιες χώρες, που θα ήταν καλύτερα εάν έβγαινε από αυτό. «Η Ελλάδα είναι ένα θύμα της νομισματικής ένωσης. Θα ήταν καλύτερο για αυτούς να μην είναι με τον ζουρλομανδύα, θα ήταν μια νίκη για αυτούς».

Ο ίδιος αποκάλεσε τον εαυτό του «ευρωρεαλιστή», δηλώνοντας ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αν και δεν αγκαλιάζει τη στροφή προς την «ενοποίηση, τον συγκεντρωτισμό, τον εναρμονισμό, την τυποποίηση» ολόκληρης της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένου και του ενιαίου νομίσματος.

«Δεχθήκαμε με κάποια απροθυμία τους προκατασκευασμένους όρους για την είσοδό μας στην ΕΕ. Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ένταξη στο ευρώ ήταν ένας από τους όρους. Αλλά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι δεν υπήρχε χρονικό τελεσίγραφο για αυτό», πρόσθεσε.



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More