Εκατοντάδες χιλιάδες μέλισσες σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη

Όταν οι πελάτες του πεντάστερου ξενοδοχείου Waldorf Astoria, στο Μανχάταν, αλείφουν το ψωμί τους με πεντανόστιμο μέλι, πιθανότατα αγνοούν ότι αυτό παράγεται - κυριολεκτικά- επί τόπου. Εδώ και μερικούς μήνες, στη στέγη του κτιρίου... κατοικοεδρεύουν εκατοντάδες χιλιάδες μέλισσες, οι οποίες δουλεύουν μέρα - νύχτα προς τέρψη των εκλεκτών προσκεκλημένων - και όχι μόνο.


Οι έξι κυψέλες στον 20ό όροφο του Waldorf Astoria, στην Park Avenue, φιλοξενούν περίπου 360.000 μέλισσες. Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουν παραγάγει περίπου 56 κιλά μέλι, τα οποία χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα του εστιατορίου και συσκευάζονται σε καλαίσθητα δοχεία με την ετικέτα "Top of the Waldorf", όπως εύστοχα το ονόμασαν οι υπεύθυνοι. Η ιδέα ανήκει στο σεφ Ντέιβιντ Γκάρσελον, ο οποίος διαπίστωσε πρώτος ότι η οροφή του ξενοδοχείου είναι ιδανική για την εκτροφή μελισσών.
Αποστολή των εντόμων άλλωστε δεν είναι μόνο να παράγουν βιώσιμο μέλι. Τα στελέχη του Waldorf συμφώνησαν στην εισαγωγή τους, μεταξύ άλλων για να στηρίξουν «πράσινη» εκστρατεία των δημοτικών αρχών της Νέας Υόρκης, που μέσα στην επόμενη δεκαετία θέλουν να φυτέψουν στην πόλη περίπου ένα εκατομμύριο δέντρα. Τα δέντρα αυτά χρειάζονται επικονίαση, κάτι για το οποίο θα φροντίσουν οι ίδιες μέλισσες, πετώντας σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το ξενοδοχείο, σύμφωνα με το Associated Press.
Τα έντομα έχουν βοηθήσει στον εμπλουτισμό της κουζίνας του πολυτελούς εστιατορίου του Waldorf Astoria, εμπνέοντας τον Γκάρσελον να δημιουργήσει πολλές νέες σάλτσες και γλυκά με βάση το μέλι. Σκοπεύει μάλιστα να φτιάξει έναν ειδικό «κήπο του σεφ» γύρω από τις κυψέλες, προκειμένου και οι επισκέπτες στο ξενοδοχείο να μπορούν να δουν τα έντομα επί το έργο.
«Το θέαμα είναι συναρπαστικό για όλους τους σεφ, το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους», λέει ο βραβευμένος με πολλές διακρίσεις Γκάρσελον. Οι κυψέλες «βοηθούν και το περιβάλλον επικονιάζοντας τα πάρκα της πόλης. Τα λουλούδια θα ανθίζουν και θα είναι λίγο πιο όμορφα στη Νέα Υόρκη.» Ο ίδιος θα έχει στη διάθεσή του όσο μέλι θέλει αφού οι μελισσοκόμοι που φροντίζουν τα εργατικά έντομα εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να παράγουν έως και 225 κιλά το χρόνο. 

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2238069

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More