«Σταματήστε να σώζετε τις τράπεζες με λεφτά των φορολογουμένων!»

Τα θεμέλια της ευρωζώνης τρίζουν ξανά, αυτή τη φορά εξαιτίας της Ισπανίας. Όλοι μιλούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα γίνει και πάλι με δικά μας λεφτά!
Τη «νύφη» της κρίσης θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Και στα αυτό στάθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον ανταγωνισμό, Μισέλ Μπαρνιέ, που ζήτησε από τις χώρες να μη σώζουν τις τράπεζες με λεφτά των πολιτών.
Ο Μπαρνιέ ζήτησε, επίσης, άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα και μεταρρυθμίσεις για να μη γίνουν τα ίδια λάθη στο μελών και να σώζονται οι τράπεζες με λεφτά των φορολογούμενων.
«Υπάρχει πιεστική ανάγκη η ΕΕ να απομακρυνθεί από την τρέχουσα κατάσταση, στην οποία η μοίρα των δημοσιονομικών είναι συνδεδεμένη σε υπερβολικό βαθμό με εκείνη των τραπεζών», υποστήριξε ο Μπαρνιέ σε άρθρο του στους Times του Λονδίνου.
«Για να βγούμε από την κρίση και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε αποφασιστικά μέτρα για να ενισχύσουμε το τραπεζικό μας σύστημα και να το θέσουμε στην υπηρεσία των καταναλωτών της πραγματικής οικονομίας», γράφει.
Η λύση σε ό,τι αφορά την εξάρτηση από τις 'διασώσεις' με χρήματα των φορολογουμένων περιγράφεται στη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δίνει στις αρχές σε όλες τις χώρες της ΕΕ την δυνατότητα να αναδιοργανώνουν ή να διαλύουν οποιαδήποτε τράπεζα η πτώχευση της οποίας θα μπορούσε να πλήξει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τονίζει.
«Οι τράπεζες και οι αρχές θα χρειαστεί να καταρτίσουν σχέδια εκ των προτέρων για να αντιμετωπίσουν πιθανά σενάρια ώστε να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις και να υπερβαίνουν τις δυσκολίες μόνες τους», υπογράμμισε ο Μπαρνιέ. «Εάν, παρά ταύτα, μια τράπεζα αντιμετωπίσει προβλήματα, οι αρχές πρέπει να δρουν άμεσα».
Ανάμεσα στα ενδεχόμενα παρεμβατικά μέτρα περιλαμβάνονται η αντικατάσταση των διευθυνόντων συμβούλων των τραπεζών ή η σύγκληση των μετόχων ώστε να πείθονται να υιοθετούν έκτακτα μέτρα--ή, σε ακραίες περιπτώσεις, η πώληση μιας προβληματικής τράπεζας σε μια βιώσιμη ανταγωνίστριά της, πρόσθεσε.
«Έχουμε ευθύνη να προετοιμαστούμε για το μέλλον και να διασφαλίσουμε ότι θα αποφύγουμε το λάθος να έχουμε τράπεζες που διασώζονται από τους φορολογούμενους ή να τους επιτρέπουμε να παραμένουν στην αγορά ως ατυχείς νεκροζώντανες τράπεζες», τόνισε ο Μπαρνιέ.
 πηγή newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More