Πολεμικές αποζημιώσεις και οικουμενική κυβέρνηση

Με αφορμή ένα συνέδριο που έγινε στο Βανκούβερ του Καναδά στο Simon Fraser University, υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο διευθυντής του Κέντρου και καθηγητής Ιστορίας Αντρέ Γερολυμάτος έθεσε μπροστά στο γερμανό πρόξενο το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.
Ο κ. Γερολυμάτος σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» ανέφερε στο δημοσιογράφο Χάρη Καρανίκα ότι «ποτέ έως σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να συνδέσουν τους γερμανούς εγκληματίες πολέμου με τις αποζημιώσεις. Ωστόσο τα εγκλήματα κατά των φυλών δεν έχουν χρονικά όρια, γίνεται να δικαστούν ακόμη και σήμερα. Εντοπίζοντας και φέρνοντας στο δικαστήριο δύο-τρεις γερμανούς εγκληματίες πολέμου, οι οποίοι έδρασαν για παράδειγμα κατά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, θα μπορούσαν να υπάρξουν απαιτήσεις για αποζημιώσεις. Δεν πιστεύω ότι είναι δύσκολο να βρεθούν κάποιοι –όπως έχει δείξει η ιστορία, αυτοί οι άνθρωποι ζουν πολλά χρόνια». Τόνισε επίσης ότι γερμανικές εταιρίες όπως η Krupp, πρόγονος της ThyssenKruppπου έγινε γνωστή στην Ελλάδα λόγω του σκανδάλου των υποβρυχίων, πήραν τον έλεγχο των ελληνικών ορυχείων και όλα τα σημαντικά επαγγελματικά συμφέροντα.


Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί στις διαβουλεύσεις δεν τίθεται από τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο ως κοινό σημείο η διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων. Έχει τεθεί από τον πρόεδρο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Πάνο Καμμένο και σε προηγούμενο χρόνο από τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.


Το ελληνικό χρέος δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση όπως έχει επιβεβαιωθεί από τις αναλύσεις των ειδικών. Τα πολιτικά κόμματα χρειάζεται να υπερβούν το εαυτό τους και να αναζητήσουν σημεία σύγκλισης που θα είναι πατριωτικά και ταυτόχρονα ευρωπαϊκά. Οι εκβιασμοί απ’ όπου κι αν προέρχονται και με τον τρόπο που παρουσιάζονται, στην καλύτερη περίπτωση οδηγούν σε ακυβερνησία και σε διχαστικά διλήμματα και στη χειρότερη διακυβεύουν το μέλλον της χώρας στέλνοντας παράλληλα ένα τμήμα του εκλογικού σώματος σε επιλογές όπως αυτές του φιλοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.


Τα «Επίκαιρα» έχουν ασχοληθεί επισταμένα και επανειλημμένα με τις πολεμικές αποζημιώσεις γιατί θεωρούν ότι είναι μείζονος σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς και για την αποκατάσταση αδικιών που θα συνδράμουν προς τη κατεύθυνση μιας περισσότερο ενωμένης Ευρώπης χωρίς αμοιβαίες καχυποψίες.

 ΠΗΓΗ http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=42844&categories_id=69

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More