Iδιαίτερα τοξικό το ζιζανιοκτόνο Roundup, επιβεβαιώνουν διεθνείς επιστήμονες

 Ο Carrasco οδηγήθηκε στην έρευνα της επίδρασης του glyphosate σε έμβρυα του 
όπου παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά δυσπλασιών σε νεογνά.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στην αναφορά μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων έρχονται για να επιβεβαιώσουν την τοξικότητα του Roundup. Το ζιζανιοκτόνο με την μεγαλύτερη χρήση στον κόσμο και συνδεόμενο άμεσα και με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών όπως η σόγια, αποδείχθηκε να προκαλεί δυσπλασίες σε έμβρυα και να αποτελεί άμεση απειλή για τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή, όπως ήδη συμβαίνει σε χώρες όπως η Αργεντινή και Παραγουάη όπου οι ψεκασμοί των αχανών αγροτικών εκτάσεων γ.τ. σόγιας έχουν προκαλέσει, πέρα απο τα κοινωνικά, έντονα προβλήματα υγείας.
Το Glyphosate, το ενεργό συστατικό του μεγαλύτερου σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνου στον κόσμο, Roundup, προκαλεί δυσπλασίες σε πειραματόζωα εμβρύων βατράχου και κοτόπουλα, σε δόσεις πολύ χαμηλότερες
από αυτές που χρησιμοποιούνται στους γεωργικούς ψεκασμούς και πολύ πιο κάτω από τα ανώτατα όρια καταλοίπων σε προϊόντα που υφίστανται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αναφέρεται σε έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε από μια ομάδα γύρω από τον καθηγητή Andrés Carrasco, διευθυντή του Εργαστηρίου Μοριακής Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας της Αργεντινής.
Ο Carrasco οδηγήθηκε στην έρευνα της επίδρασης του glyphosate σε έμβρυα του από υγειονομικές εκθέσεις όπου παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά δυσπλασιών σε νεογνά, σε αγροτικές περιοχές της Αργεντινής, όπου η γ.τ. σόγια «Roundup Ready» (RR) της Monsanto καλλιεργείται σε αχανείς μονοκαλλιέργειες με τακτικούς εναέριους ψεκασμούς. Η RR σόγια είναι τροποποιημένη για να είναι ανθεκτική στο ζιζανιοκτόνο Roundup, επιτρέποντας στους αγρότες να ψεκάζουν τακτικά ώστε να σκοτώσει τα ζιζάνια καθώς μεγαλώνουν τα φυτά σόγιας.
Σε συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια του 6ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τις ελεύθερες απο γενετικά .τροποποιημένους οργανισμούς, περιφέρειες στις Βρυξέλλες, o Carrasco δήλωσε, «Τα ευρήματα στο εργαστήριο είναι συμβατά με δυσπλασίες που παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους που εκτίθενται στο glyphosate κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.» Τα πειραματόζωα έχουν παρόμοιους αναπτυξιακούς μηχανισμούς με τους ανθρώπους ενώ η αναφορά τέτοιων προβλημάτων στο ανθρώπινο πληθυσμό άρχισαν το 2002, δύο χρόνια κατόπιν της ευρείας κλίμακας εισαγωγή RR σόγιας στην Αργεντινή.
Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι τα αποτελέσματα εγείρουν «ανησυχίες σχετικά με τα κλινικά ευρήματα των ανθρώπινων νεογνών σε πληθυσμούς που εκτίθενται σε Roundup σε αγροτικές περιοχές» Ο Carrasco πρόσθεσς ότι: “Υποψιάζομαι ότι η ταξινόμηση τοξικότητας του προϊόντος glyphosate βρίσκεται πολύ χαμηλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι ένα ισχυρό δηλητήριο.»
Οι αριθμοί είναι ίσως περισσότερο απο ενδεικτικοί: Το Ανώτατο ‘Οριο Υπολειμμάτων (ΑΟΥ) που επιτρέπεται για το glyphosate στους σπόρους σόγιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 20 mg/kg. Ενδιαφέρον είναι πως το όριο αυτό αυξήθηκε 200 φορές (από 0,1 mg/kg σε 20 mg/kg το 1997) αφότου η γενετικά τροποποιημένη RR σόγια κυκλοφόρησε εμπορικά στην Ευρώπη. Ο Carrasco βρήκε δυσπλασίες σε έμβρυα τα οποία εκτέθηκαν με 2,03 mg/kg glyphosate. Η ίδια η σόγια μπορεί ως προϊόν να περιέχει υπολείμματα glyphosate έως και 17 mg/kg.
Η αντίδραση στα παραπάνω ευρήματα στην Λατινική Αμερική ήταν σε περιπτώσεις βίαη. Τον Αύγουστο του 2010 η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι ένας οργανωμένος όχλος επιτέθηκε σε ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν την ομιλία του Carrasco σχετικά με την έρευνα του στην πόλη της La Leonesa, της επαρχία Chaco. Μάρτυρες αναφέρουν την πιθανή παρουσία τοπικών παραγόντων της βιομηχανίας μεταποίησης γεωργικών προϊόντων στην επίθεση.
Ο Carrasco είναι επίσης ο συν-συγγραφέας της έκθεσης, «γ.τ. σόγια: Αειφόρος; Υπέυθυνη;» η οποία κυκλοφόρησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2010 από μια ομάδα 8 διεθνών επιστημόνων. Η έκθεση τεκμηριώνει μια έναν όγκο αποδεικτικών στοιχείων σε επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον επιπτώσεις της γ.τ. RR σόγιας και του Roundup.

*Αναδημοσίευση από BiotechWatch.gr- Σεπτεμβρης 2010
Απο το 6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Ελεύθερες απο γενετικά τροποιποιημένους οργανισμούς, Περιφέρειες
πηγή avgi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More